Home | Aanbod | Psycholoog
Terug naar Aanbod

Psycholoog

Zonnehuisgroep IJssel-Vecht biedt psychologische hulp aan ouderen. De vakgroep psychologie is met name werkzaam binnen de instelling zelf. Buiten de instelling kan er eventueel psychologische hulp worden geboden op verwijzing van de huisarts van de cliënt. De vakgroep psychologie biedt de volgende diensten aan:

Neuropsychologisch onderzoek

Bij klachten van vergeetachtigheid of moeite met concentreren, kan de cliënt terecht bij de psycholoog. De psycholoog kan een onderzoek doen om een inschatting te maken van het cognitief functioneren. Aan de hand van een gesprek met de cliënt en met familie of verzorgenden wordt er bepaald óf, en zo ja welke testen kunnen worden afgenomen. Het onderzoek wordt vervolgens met de cliënt en diens naasten nabesproken. Er wordt uitleg en advies gegeven en er wordt op grond van cognitief functioneren een inschatting gemaakt van zorgbehoefte en de hierbij best passende woonomgeving.

Stemmingsonderzoek

De cliënt kan zich somber of angstig voelen of moeite hebben met het omgaan met alles wat hem of haar is overkomen. De psycholoog kan onderzoeken of er sprake is van een depressie of angststoornis. Vervolgens wordt in overleg met de cliënt of diens omgeving gekeken wat de best passende behandeling is.

Psycho-educatie

De cliënt en zijn omgeving kan uitleg krijgen over psychische klachten en cognitieve klachten en hoe hier mee om te gaan.

Individuele behandeling

Bij de vakgroep psychologie kan de cliënt terecht voor cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie of begeleidende gesprekken. In overleg met de cliënt wordt de regelmaat van gesprekken afgesproken en naar een einddoel toegewerkt. De behandeling wordt aangepast aan het (cognitieve) niveau van de cliënt.

Mediatieve behandeling

Wanneer het cognitieve niveau van functioneren individuele behandeling niet meer toelaat, wordt behandeling via de omgeving toegepast. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij de diagnosen ernstig niet-aangeboren hersenletsel of gevorderde dementie. Mediatieve behandeling wordt onder meer toegepast bij angst- en stemmingsproblematiek, agressie en onrust.

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met het behandelcentrum via telefoonnummer 038 - 457 4321. Zij staan u graag te woord!

Esther Brinkman

Heeft u vragen?

Neem dan gerust contact op met Esther, onze zorgconsulent.

Neem contact op
met Esther

Vragen

Alle veelgestelde vragen
ActizHKZ keurmerkZonnehuisgroep IJssel-Vecht © 2020Website doorMotivo