Home | Actueel | Werkgroep Carei: zorgen voor zorg in Roemenie!

Werkgroep Carei: zorgen voor zorg in Roemenie!

Werkgroep Carei: zorgen voor zorg in Roemenie!

Wie ooit in Roemenië is geweest, weet hoe groot het verschil is tussen de faciliteiten hier en daar op het gebied van zorg. Vaak zeggen we dat we 'van geluk' mogen spreken dat we in een land als Nederland wonen, waar alles toch zo goed is geregeld – En terecht. Zelfs in deze tijd van maatregelen steken we als 'zorgland' nog steeds hoog uit boven landen als Roemenië. Wat is het dan mooi om met hen kennis, faciliteiten en rijkdom te delen waar wij in Nederland over beschikken. Immers, ook de Roemenen verdienen waardige zorg en betrokkenheid van hun medemens - ook vanuit Nederland. Werkgroep Carei maakt zich daar hard voor! Een kennismaking met enkele leden van de werkgroep. 
 

Ruim 25 jaar is Zonnehuisgroep IJssel-Vecht betrokken bij een prachtig project in Carei, een stad met ongeveer 40.000 inwoners die zich bevindt in het Hongaars sprekende deel van Roemenië. Werkgroep Carei, bestaande uit vrijwilligers, ondersteunt op dit moment zo'n drie zorglocaties. Een verpleeghuis (Casa Alexandru), psychiatrisch verpleeghuis (St. Ana) en een kindertehuis (Lacramiora). Dominee Wijnsma, destijds werkzaam in het Zonnehuis, had reeds jaren vanuit de Christelijke Gereformeerde Kerk contacten in Hongarije. Na het overlijden van Ds. Wijnsma hebben Fem en Geert Kluvers, besloten de activiteiten over te nemen. Sindsdien leggen zij, samen met de werkgroep hun hele hart en ziel in dit soms zware, maar zeer dankbare werk. "Het is als een virus, het laat je niet meer los", aldus Fem.

Werkgroep Carei

De werkgroep bestaat momenteel uit acht enthousiaste en uiterst toegewijde vrijwilligers - jong en oud, van boer tot arts. Sommige vrijwilligers zijn werkzaam bij Zonnehuisgroep IJssel-Vecht. Onze organisatie fungeert nog steeds als één van de belangrijkste partners voor project Carei, met name door de interkerkelijke kerkenraadscommissie binnen het Zonnehuis die het project heeft omarmd.

Gerhard Kruizinga, geestelijk verzorger binnen Zonnehuisgroep IJssel-Vecht, brengt het project geregeld onder de aandacht. Formeel zit hij niet meer in de projectgroep, maar blijft hij nauw betrokken. Wellicht is dit het virus waar Fem het over heeft. “Je moet erin geloven dat je wat bijdraagt. Het is erg bijzonder, het werk dat deze werkgroep al heeft verricht”, aldus Gerhard. Ook Irene Heideveld, medewerker Welzijn binnen het Zonnehuis, is sinds zes jaar lid van de werkgroep en verzorgt  het secretariaat. Ze werd zes jaar geleden geraakt door een nieuwsbrief die door de werkgroep werd uitgegeven. Na een keer mee te zijn geweest naar het project kreeg het haar te pakken. “Als je daar bent geweest, kun je niet anders weggaan dan met de gedachte: Ik wil hier van betekenis zijn.” Inmiddels is haar man Mark gegrepen door het virus en penningmeester geworden van de werkgroep.

Middelen en advies 

Het verpleeghuis in Carei heeft ruimte voor 120 cliënten, ze bieden hier lichte zorg en zware zorg door elkaar. Het psychiatrisch ziekenhuis heeft ruimte voor 55 cliënten en er verblijven zowel jongeren, jong volwassenen als oudere mensen. Mensen met traumatische ervaringen, psychische en verstandelijke beperkingen. Ze delen met z'n vieren een slaapkamer. In het kinderhuis (hier verblijven kinderen in de leeftijd van twee tot achttien jaar) zorgen er ‘moeders’ voor de kinderen aangestuurd door ‘Moeder’ Orosz Kati. De werkgroep voorziet alle drie de huizen van middelen en advies. Irene probeert eens in het jaar het gebied te bezoeken: "Het is erg hartverwarmend om daar te zijn. De ontvangst is overweldigend - De dank is erg groot."

Fem en Geert vormen nog steeds het gezicht van de werkgroep. Beiden zijn al eens koninklijk onderscheiden voor het werk dat zij doen in Roemenië en nog steeds vormen ze de constante factor binnen de werkgroep. Fem: "Toen wij voor het eerst een bezoek brachten aan het verpleeghuis in Carei viel ons als eerste de enorme stank op. Met het beetje geld wat we in het begin binnenkregen, zijn we gelijk heel praktisch aan de slag gegaan. We hebben bijvoorbeeld tegels gelegd, waardoor er een grote slag werd gemaakt als het gaat om de hygiëne van de vloeren. Inmiddels zijn er al vele klussen afgerond. Soms gaat het om hele elementaire voorzieningen. Zo is de verbetering van de watervoorziening in het verpleeghuis grotendeels door de werkgroep en haar sponsoren gefinancierd. Eigen budgetten hebben de verschillende tehuizen niet. Ze zijn voor een groot deel afhankelijk van hulp van buitenaf. Hulp in de vorm van geld, maar vooral ook in de vorm van inzet en aandacht.” De zoon van Fem en Geert gaf les op het VMBO en de leerlingen gaan onder leiding van een docent eens in het jaar naar Carei om daar de nodige werkzaamheden op te pakken. Een voorbeeld van de hulp die de werkgroep vanuit Nederland weet te arrangeren.

Dankbaarheid

Als antwoord op de vraag wat Fem drijft om dit zo lang te doen, geeft ze aan dat haar passie voor de medemens vooral gevoed wordt door haar geloof. “Wanneer je daar aankomt, is het alsof je door familie wordt verwelkomt. Soms zijn de leefomstandigheden tijdens het verblijf nog erg primitief. Dan moet je even slikken, maar alles heeft zijn keerzijde." Ze vertelt lachend: "Wanneer je weer eens op een tonnetje (lees: primitief toilet) zit en door het hartje van de deur kijkt, opent zich vaak een prachtig landschap voor je. Het is soms gewoon iets anders geregeld" (Fem knipoogt) "Ietsjes"." Nu is er wel wat veranderd en zijn de faciliteiten al wat beter dan jaren geleden. "Maar de hartelijkheid en dankbaarheid van de mensen die ons ontvangen is altijd het zelfde gebleven. We gaan er altijd graag weer naartoe. De werkgroep zet zich nu al ruim 25 jaar in voor dit project. Fem denkt er dan ook weleens aan om te stoppen met het werk - het stokje over te dragen. Ons huis loopt soms vol met spullen die we mee mogen nemen naar Roemenië, soms vragen we ons af of we dat nog wel moeten willen.” Maar afgaande op de twinkeling in haar ogen en haar energieke voorkomen is het nog de vraag hoe makkelijk dat eventuele overdragen gaat.

Iets betekenen

De werkgroep zet haar werk met energie en toewijding door, maar kan nog veel meer steun gebruiken. Zowel praktisch (voor b.v. de aanpak van een project) als financieel. Voor medewerkers van de Zonnehuisgroep IJssel-Vecht is het mogelijk om maandelijks een bijdrage in te laten houden op het salaris ten behoeve van het project in Carei. Direct een gift overmaken ten behoeve van het werk van de werkgroep kan ook op rekeningnummer NL53 INGB 0687 113 407 t.n.v. Zonnehuisgroep IJssel-Vecht Zwolle, o.v.v. Roemenië. Ook is het natuurlijk mogelijk op een andere wijze bij te dragen. Neem daarvoor even contact op met de projectgroep: Irene Heideveld (werkgroepcarei@gmail.com of 038-4217047). Ze kunnen jouw/uw steun erg goed gebruiken!


Terug naar laatste nieuws

Centraal Bureau

Zwartewaterallee 25-B
8032 DZ Zwolle
038 - 4574 574

Meer nieuws

ActizHKZ keurmerkZonnehuisgroep IJssel-Vecht © 2020Website doorMotivo