Home | Actueel | Onderzoek toepasbaarheid mondmotorische oefeningen

Onderzoek toepasbaarheid mondmotorische oefeningen

Onderzoek toepasbaarheid mondmotorische oefeningen

In de periode van september 2016 tot januari 2017 heeft Janine Langenhof, logopediestudent aan de Hogeschool Windesheim, haar afstudeeropdracht binnen de Zonnehuisgroep IJssel-Vecht uitgevoerd. De opdrachtgevers, Christie Dijkstra en Marjan Jager, hebben een game (Orobics) ontwikkeld om de therapietrouw van de logopedische huiswerkopdrachten te vergroten. Janine heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit en toepasbaarheid van de oefeningen, onder andere door literatuuronderzoek en door middel van interviews onder cliënten en een enquête onder logopedisten.

Onderzoek

Uit literatuuronderzoek bleek er veel discussie te zijn over mondmotorische oefeningen, aangezien deze (nog) niet bewezen effectief zijn. Uit de enquête blijkt dat mondmotorische oefeningen nog wel veel in de praktijk worden gebruikt. Van de 40 logopedisten die de enquête hebben ingevuld, gebruiken 34 logopedisten mondmotorische oefeningen. De andere zes logopedisten gaven aan deze niet te gebruiken, omdat het niet bewezen effectief is. De meest gebruikte oefeningen zijn spraak gerelateerde lip- en tongmotorische oefeningen die gericht zijn op snelheid en beweeglijkheid.

Oefenen

Logopedisten schatten in dat cliënten ‘meestal wel’ of ‘soms’ oefenen, deze inschatting maken ze op basis van informatie die de cliënt hun geeft. Uit het onderzoek van Janine blijkt er geen verband is tussen de hoeveelheid huiswerk en de therapietrouw. Uit de literatuur blijkt echter dat logopedisten de therapietrouw vaker hoger inschatten dan de werkelijkheid is. Het is dus belangrijk dat er een objectief meetinstrument wordt ontwikkeld, die bijhoudt hoe vaak cliënten (zelfstandig) oefenen. Verwacht wordt dat Orobics deze informatie zou kunnen verzamelen.

Interesses

Daarnaast zijn de cliënten geïnterviewd over hun interesses. Zij zijn echter een paar keer van mening verwisseld. Zo willen de meeste cliënten eerst een zwart-wit spel, maar vinden Orobics in kleur ook leuk. Zij vinden muziek te veel afleiden, maar als zij de muziek horen bij Orobics, vinden zij de voorbeeldfunctie erg fijn. Er zal dus nog meer onderzoek moeten worden gedaan naar de interesses van cliënten.

Presentatie

Janine heeft alle conclusies uit het onderzoek gepresenteerd aan de opdrachtgevers en andere belangstellenden van de Zonnehuisgroep IJssel-Vecht.

“Ik vond het de afgelopen periode erg leuk om dit onderzoek te mogen doen, vooral omdat er nog veel onbekend is over de therapietrouw bij logopedie en er discussies zijn over mondmotorische oefeningen. Ik vond het fijn dat ik een bijdrage kan leveren aan deze innovatieve oplossing”, aldus Janine.


Terug naar laatste nieuws

Centraal Bureau

Zwartewaterallee 25-B
8032 DZ Zwolle
038 - 4574 574

Meer nieuws

ActizHKZ keurmerkZonnehuisgroep IJssel-Vecht © 2020Website doorMotivo