Home | Actueel | Verandering van spijs doet eten

Verandering van spijs doet eten

Verandering van spijs doet eten

"Als een cliënt niet meer alles veilig kan eten of drinken, wordt vaak ook de variatie van voeding beperkt. Dit kan een grote impact hebben op het welzijn van de cliënt. Daarnaast is er een risico op ondervoeding, omdat iemand mogelijk niet meer de juiste voedingsstoffen binnen krijgt", aldus Christel Kikkert, vierdejaarsstudent logopedie aan Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Gevarieerde voeding

Christel loopt vanaf februari drie dagen per week stage in het Zonnehuis. In het kader van een scholingsopdracht ontstond het idee om iets te gaan doen met gevarieerde voeding, gericht op mensen met slikproblemen. Uit de praktijk blijkt dat het niet eenvoudig is om altijd voldoende gevarieerde voeding te bieden aan cliënten met slikproblemen.

Receptenmap

In de receptenmap staan eenvoudige recepten voor het vervangen van de broodmaaltijd en tussendoortjes. Hierin is onderscheid gemaakt tussen zoete en hartige variaties. De recepten zijn ingedeeld per consistentie; zachte voeding, gemalen voeding en glad gebonden voeding. Ook worden algemene tips gegeven voor het indikken van dranken. Ondanks de indeling per consistentie is het belangrijk om zelf te bepalen of het gerecht de juiste dikte en/of structuur heeft. De logopedist kan hierin adviseren.

Zelf maken

Christel heeft afgelopen week de eerste receptenmap overhandigd aan een collega van het Zonnehuis. Elke afdeling ontvangt een eigen receptenmap. Ze hoopt dat de receptenmap uitnodigt om meer gevarieerde voeding te bieden bij mensen met slikproblemen. En natuurlijk kunnen de recepten ook samen met de bewoners gemaakt worden. In een filmpje laat Christel zien hoe eenvoudig het is om een vloeibare tompouce te maken, een heerlijk tussendoortje!

Heeft u vragen? Neemt u gerust contact op met onze logopedisten, zij staan u graag te woord!


Terug naar laatste nieuws

Centraal Bureau

Zwartewaterallee 25-B
8032 DZ Zwolle
038 - 4574 574

Meer nieuws

ActizHKZ keurmerkZonnehuisgroep IJssel-Vecht © 2020Website doorMotivo