Home | Actueel | Blog | Dankbaar voor Henk

Dankbaar voor Henk

Dankbaar voor Henk

Communicatie

Op de Plaza ontmoet ik Henk ter Wee, een geboren Zwollenaar. Henk werkte ooit voor Zonnehuisgroep IJssel-Vecht, met name op de afdeling transport. Elke dag begon hij (zeer) vroeg de dag met zijn collega's onder het genot van een kop koffie op de Plaza. Dit doet hij nog steeds, maar niet meer zoals vroeger. Toen Henk op een ochtend in het jaar 2010 niet tijdens werk kwam opdagen, werden enkele van zijn collega's ongerust. Henk was namelijk altijd op tijd. Na telefonisch geen gehoor te krijgen werd de politie ingeschakeld. Zij vonden Henk thuis - met een ernstige hersenbloeding (CVA) achter de rug.

Na deze ingrijpende gebeurtenis werd Henk opgenomen in de Weezenlanden, om vanuit daar weer te worden overgeplaatst naar het Zonnehuis voor revalidatie. Waar hij eerder als werknemer wel eens over de Stromenbuurt liep, was de situatie nu heel anders. Hij was ineens een cliënt. Zijn hele wereld was van het ene op het andere moment compleet op de kop gezet. Hij moest onder andere opnieuw leren lopen en praten. Op het moment woont hij in appartement complex Weteringstaete naast het Zonnehuis met dagelijkse Thuiszorg.

Ogen die schitteren

Dagelijks begeeft Henk zich met zijn rolstoel van Weteringstaete richting de Plaza. Nog steeds zit hij elke dag bij het teamoverleg. "Ik bemoei me niet met het werk van de jongens" aldus Henk, die zich sinds de hersenbloeding moeilijk verstaanbaar kan maken. "Het is heel moeilijk. Vroeger reisde ik de hele wereld over. Amerika, Albanië, Rusland, noem het maar op. Nu kan dit niet meer zo gemakkelijk." Er is een tijd geweest dat het voor Henk niet meer hoefde. "Dit vond met name mijn zus erg naar." Het is vooral het geloof dat hem op de been houdt. Zijn ogen beginnen weer even te schitteren als hij het hier over heeft. Henk gaat zondags naar de kerk, ze halen hem op. Wekelijks krijgt hij bezoek van een kerklid en eens in de maand bezoekt hij de gebedsgroep. Het geloof betekent veel voor Henk, die zichtbaar emotioneel wordt tijdens ons gesprek. "We moeten er het beste ervan maken", zegt hij bewogen, maar wel standvastig.

40 jaar

Henk heeft voordat hij aan de slag ging bij het Zonnehuis nog in het leger gezeten. Voor 4 jaar als sergeant. Hij was een goede schutter - met name in zijn tijd bij de commandogroepen kwam dat sterk naar voren. Het schieten heeft hij na zijn periode bij het leger ook nog lang gedaan bij een schietvereniging. Op een gegeven moment was hij klaar met het werk bij het leger en vertrok hij. Al snel kon hij - eerst via het uitzendbureau - aan de slag bij het Zonnehuis. In het magazijn, de keuken en bij de transportdienst. Overal was Henk inzetbaar. 1 mei dit jaar zou Henk hier 40 jaar in dienst zijn geweest. Uiteraard heeft hij dit even gevierd met zijn collega's. We zijn dankbaar dat we nog dagelijks mogen genieten van zijn aanwezigheid op de Plaza, ondanks hetgeen hem is overkomen. Zijn interesse, spontaniteit en vriendelijkheid heeft hij gelukkig nooit verloren.

Reint Bergman, afdeling communicatie

Reacties (4)

Petra wever 3 juli 2015, 18:24
mooi stuk over mijn oud collega en oud client bijzonder persoon is hij. Respect voor hoe hij met alles om gaat maar ook hoe goed het Zonnehuis hem opgevangen heeft en nog doet!
Douwe 4 juli 2015, 09:05
Wat mooi dat er aan icoon Henk op deze manier aandacht wordt besteed.
Dit is echt "waar je als mens toe doet"
Geweldig gedaan!
janneke bennink 4 juli 2015, 23:19
Mooi geschreven voor henk zal het ongetwijfeld moeilijk zijn geweest en is dat nog.....dan sta je ineens tegen over je collega's als cliƫnt. .....
Engelien17 juli 2015, 08:56
Reint dank voor dit mooi geschreven verhaal. s' ochtends ontmoet ik Henk vaak in het Zonnehuis , vanochtend was hij in de gele trui!

Reageer op deze blog


Verplicht maar verborgen
ActizHKZ keurmerkZonnehuisgroep IJssel-Vecht © 2019Website doorMotivo