Home | Actueel | Blog | Een dag om nooit te vergeten!

Een dag om nooit te vergeten!

Een dag om nooit te vergeten!

Joey van der Weijden

Joey van der Weijden, verzorgende IG bij Zonnehuisgroep IJssel-Vecht, is veteraan. Hij is uitgezonden geweest naar Afghanistan en Kosovo. Tijdens een ongeluk met een hoogwerker in Oosterwolde nam hij de leiding, hielp gewonden en redde levens, ondanks zijn eigen verwondingen. Om deze reden werd zijn verhaal tijdens Nederlandse Veteranendag verteld in de Ridderzaal, in het bijzijn van Koning Willem Alexander. Zijn belevenissen tijdens deze dag heeft Joey in deze blog beschreven.

Generale repetitie

Op vrijdag 25 juni werden we om 12.00 uur in de Ridderzaal verwacht voor de generale repetitie. Na de eerste keer het gehele programma achter elkaar gezien te hebben, gaf het mij al een gaaf gevoel. ‘s Middags hebben we het programma vele malen doorgenomen en geoefend met het werken met een autocue. Na flink wat uren oefenen, gingen we moe maar voldaan naar het hotel.

D-day

Zaterdagochtend ging om 6.00 uur de wekker en om 07.15 uur zaten we in de taxi naar Den Haag. Er waren nog weinig spanningen bij een ieder merkbaar. Bij het Binnenhof aangekomen moesten we door de veiligheidspoortjes, waarna de laatste checks van onder andere de microfoons werden uitgevoerd. Daarna begon het lange wachten tot de start van de ceremonie. Ondertussen liepen de zaaltjes rondom de Ridderzaal, die als wachtruimte diende, al aardig vol met genodigden.

De ceremonie

Om 9.30 uur werden we opgehaald. De Koning zou arriveren en hij wilde graag nog even een woordje met ons wisselen. Tijdens het wachten stonden we “gewoon” even te praten met de Minister van Defensie en de Commandant der Landstrijdkrachten. Dit was een heel bijzonder moment! Toen de Koning binnenkwam, hadden we een kort gesprekje. Daarna moesten we plaatsnemen in de Ridderzaal, want het programma ging van start.

Ik was nog erg kalm en voelde weinig spanningen. Totdat de regisseur naar mij toekwam en aangaf dat het mijn beurt was. De muziek startte, ik stond op en keek de zaal in. Ik heb vaker voor grote groepen gesproken, maar nog nooit voor een groep van dit kaliber. Bij de eerste woorden voelde ik al snel een brok in mijn keel, maar het ging goed! Toen ik terug liep naar mijn stoel, voelde ik de spanning afzakken en gaf ik een zucht van verlichting. Ik kon verder genieten van de ceremonie. Aan het eind van de ceremonie volgde zelfs een staande ovatie!

In gesprek met de Koning

Na afloop van het programma in de Ridderzaal, werden we op het Binnenhof verwacht voor het uitreiken van de Zilveren Roos. Mijn vader ontving er ook één, ook dat was voor mij een heel bijzonder moment. Na de uitreiking hadden we nog verschillende interviews gepland staan en een moment met onze koning om even bij te praten. Het was heel speciaal dat onze koning persoonlijk op mijn verhaal inging en complimenten gaf voor mijn werk.

We konden al snel door naar de volgende activiteit: het defilé. We zaten op de VIP-tribune tussen allerlei Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders. Het was een super beleving om zo het defilé te mogen aanschouwen. Om 15.00 uur was het officiële programma klaar en konden we onze eigen weg volgen. We hebben nog een kijkje genomen op het Malieveld, wat een soort van mini-reünie werd.

Wat was het een bijzondere dag, met alle bijzondere verhalen en erkenning. Een dag om nooit te vergeten!

Bekijk het hele verhaal van Joey in de Ridderzaal.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog

Reageer op deze blog


Verplicht maar verborgen
ActizHKZ keurmerkZonnehuisgroep IJssel-Vecht © 2019Website doorMotivo