Home | Actueel | Blog | Remco Boogaard, specialist ouderengeneeskunde

Remco Boogaard, specialist ouderengeneeskunde

Remco Boogaard, specialist ouderengeneeskunde

Gerline Zwama

  

Remco Boogaard, specialist ouderengeneeskunde over werken bij Zonnehuisgroep IJssel-Vecht:  ‘Iedereen is uniek en daar pas je je op aan’

Remco werkt sinds augustus 2014 als specialist ouderenzorg voor Zonnehuisgroep IJssel-Vecht. Voor hem is dat de tweede keer, omdat hij er tussen 1994 en 2000 ook al werkzaam was.

Wat maakt werken bij Zonnehuisgroep IJssel-Vecht voor jou aantrekkelijk?

“Het is een relatief kleine organisatie, waar je samen vorm geeft aan de organisatie. Met elkaar van gedachten wisselt over hoe je zorg en behandeling het beste kan organiseren. Zelf bijdragen en vormgeven aan je werkplek. Dat is heel prettig om plezier in je werk te houden. Verder is er binnen Zonnehuisgroep IJssel-Vecht een enorme variatie aan bewoners en cliënten en vindt de organisatie onderwijs en opleiden heel belangrijk. Ik ben nu zelf opleider van een eerstejaars Specialist Ouderengeneeskunde. Daarnaast leiden we een huisarts in opleiding, een physician assistant en coassistenten op. Het leuke daaraan is dat je continu input van verse kennis en kritische ogen krijgt. Ze stellen goede vragen. Dat houd je scherp. Dat geldt ook voor bewoners en hun familie, ook zij willen complexe zaken op een begrijpelijke manier uitgelegd krijgen.

 

Wat vind jij belangrijk aan werken in een team?

“Waar ik van hou is gevarieerdheid. Teamleden met  verschillende kwaliteiten  versterken elkaar. Wat we niet zoeken binnen ons team zijn individualisten. Verpleeghuiszorg is teamwork. Iedereen is verantwoordelijk om hier een bijdrage aan te leveren. Daarnaast zijn we als organisatie en team in ontwikkeling: eerder waren we de klassieke diensten- en structuurgerichte organisatie, nu zijn we aan het bewegen naar een multidisciplinaire samenwerking rondom drie cliëntprocessen: wonen, leven & zorg / herstelgerichte zorg (GRZ) en Zorg aan Huis. Dit is nodig en goed. Kortere lijnen, waarbij degenen die daadwerkelijk de keuzes moeten maken ook zelf aan de knoppen kunnen draaien. Je hebt invloed op hoe je begeleiding en behandeling kunt organiseren.”

 

Wat maakt Zonnehuisgroep IJssel-Vecht bijzonder? Wat vind je hier?

“Er is ruimte voor eigen initiatief en dialoog. Je bent met elkaar in gesprek. Daarin moet je zelf ook ruimte durven nemen.”

 

Hoe is de sfeer in het team?

“Betrokken zonder dat het benauwend wordt. We doen het samen. We houden elkaar scherp, zorgen voor elkaar. Het mooie van een gevarieerd team is dat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft. Zo verdeel je samen de taken en projecten, in onderling overleg. Ik ben ervan overtuigd dat je alleen voor een bewoner of cliënt kunt zorgen als je ook als collega’s voor elkaar kunt zorgen. Zorgen dat je elkaar in het team ondersteunt maar ook, dat je elkaar kunt aanspreken, elkaar scherp houdt. In ons team is dat zo.”

 

Wat betekent de slogan ‘Waar je er als mens toe doet’ voor jou?

“Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat ieder mens gewaardeerd, erkent en gezien wordt. Je wil serieus worden genomen bij alles wat je doet, dat geldt niet alleen voor bewoners en cliënten, maar ook voor medewerkers. Iedereen heeft een eigen geschiedenis met ervaringen die bepalen wie je nu bent. Dat is ook het interessante. Het is zo gevarieerd, iedere dag is weer anders. Het vraagt inlevingsvermogen en creativiteit, het is niet een protocol wat je uitvoert. Iedereen is uniek en daar pas je je op aan.”

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog

Reageer op deze blog


Verplicht maar verborgen
ActizHKZ keurmerkZonnehuisgroep IJssel-Vecht © 2019Website doorMotivo