Home | Actueel | Blog | Vakmanschap is meesterschap

Vakmanschap is meesterschap

Vakmanschap is meesterschap

Gonda Dautzenberg

In het kader van het project Zorgen voor Zorg schrijven medewerkers van Zonnehuisgroep IJssel-Vecht een blog over de ontwikkelingen in de zorg.

Begin mei ben ik als eerste Verpleegkundige Gerontologie Geriatrie binnen Zonnehuisgroep IJssel-Vecht gestart op de Havenbuurt van het Zonnehuis. In mijn nieuwe functie neem ik de rol van zorginhoudelijke coach in. Een nieuwe functie voor zowel de organisatie als voor mijzelf.

Droom van iedere verpleegkundige

Om collega’s zorginhoudelijke te coachen, is het van groot belang in verbinding te staan met onze cliënten. Om deze reden sta ik 16 uur per week ‘aan het bed’ van acht bewoners. De overige werkuren coach ik mijn collega’s binnen het zelfstandige team op een adviserende en vragende wijze, zodat zij zelf oplossingen bedenken. Het is mijn taak het team zelfstandig te maken voor nu, en voor in de toekomst. Daarnaast ondersteun ik de zorgleefplan besprekingen, artsenvisites, familiegesprekken en (veel) projecten. Ik begeleid collega’s die (net) gestart zijn met de opleiding HBO-V(GG) en voer alle voorkomende activiteiten uit, zoals verpleegtechnische handelingen.

Nu je een beeld hebt van hoe mijn functie is vormgegeven, zal je je afvragen of ik niet stiekem droom. Aan de start van de nieuwe werkwijze binnen de organisatie is aan mij gevraagd te experimenteren en te onderzoek hoe de rol van HBO-V(GG) binnen ZGIJV vorm krijgt. Of ze dat tegen de juiste persoon hebben gezegd? Ik geloof van wel. Ik vind het namelijk echt kicken!

Rollercoaster

Mijn nieuwe functie is een rollercoaster van indrukken, nieuwe collega’s, bewoners en families, artsen en ondersteunende disciplines. In mijn nieuwe rol merk ik dat de omschakeling naar zelfstandige teams voor velen van ons een spannende ontwikkeling is. Ondertussen wordt er stevig doorgewerkt, want de zorg voor onze cliënten komt bij een ieder op de eerste plaats: daar waar het hoort! We zijn nog gewend een manager boven ons te hebben staan, waar we veel aan kunnen vragen. Als zelfstandig team mogen, kunnen en moeten we steeds meer beslissingen zelf nemen. Persoonlijk vind ik dat dan ook een goede ontwikkeling en in mijn nieuwe functie brengt dat het beste van twee werelden samen. Ik richt mij op de zorg rondom de bewoners en daarnaast heb ik een coachende, coördinerende, adviserende en soms sturende rol richting collega’s en de organisatie. Wat wil een mens nog meer?

Met beide benen op de grond

Natuurlijk, ook voor mij zijn er uitdagingen. De zorg van de huidige en nieuwe cliënten is pittig. De basiszorg is vaak niet meer genoeg. Het blijkt eerder een start naar zorg die steeds meer past bij gespecialiseerde verzorgenden en/of verpleegkundigen. Dat alles maakt de huidige zorg interessanter, uitdagender en soms ingewikkeld voor het team. De overstap naar zelfstandige teams zie ik dan ook als een flinke wandeling die we met elkaar zullen moeten maken. Laagdrempelige communicatie en met elkaar in verbinding staan zijn hiervoor beiden van groot belang.

Deze functie is mij op het lijf geschreven. Misschien is het ook wat voor jou? Zonnehuisgroep IJssel-Vecht is druk op zoek naar collega’s. Bekijk hier de vacature voor HBO-V(GG). Samen zorgen we voor onze cliënt, samen zorgen we voor kwaliteit in de zorg!

Gonda Dautzenberg, HBO-V(GG) de Havenbuurt (het Zonnehuis)

Reacties (2)

Jos van Es 2 november 2015, 14:16
Helder en ook wel uitdagend verhaal en werk!
Sonja van der Zee13 oktober 2016, 09:55
Fijn dat je zelf ook op de werkvloer aanwezig bent. Alleen zo kan je in mijn ogen een team aansturen met als doel zo goed mogelijke ouderenzorg te kunnen bieden. Helaas worden en van bovenaf te vaak belangrijke beslissen genomen zonder de praktijk in oog te houden!

Reageer op deze blog


Verplicht maar verborgen
ActizHKZ keurmerkZonnehuisgroep IJssel-Vecht © 2018Website doorMotivo