Home | Actueel | Blog | Zonder vrijwilligers geen Plaza

Zonder vrijwilligers geen Plaza

Zonder vrijwilligers geen Plaza

Edwin Bevers

In het kader van het project Zorgen voor Zorg schrijven medewerkers van Zonnehuisgroep IJssel-Vecht een blog over de ontwikkelingen in de zorg.

Zonder vrijwilligers geen Plaza. Dat klinkt wellicht een beetje rauw, maar mag ik proberen het u uit te leggen?

De Plaza in het Zonnehuis

Sinds acht jaar hebben we ons verpleeghuis het Zonnehuis in Stadshagen in gebruik. Daarvoor was het Zonnehuis gevestigd aan de Zwartewaterallee. In het “nieuwe” Zonnehuis hebben we verschillende onderdelen aan een plein gesitueerd, waardoor de Plaza is ontstaan. De kapsalon, enkele kantoren, het servicepunt, een café, keuken en restaurant, de winkel en het loket van de therapeuten liggen in deze centrale ontvangsthal. De hele dag is er daardoor roering in de Plaza. Bewoners, bezoekers, vrijwilligers en medewerkers lopen af en aan en maken gebruik van de faciliteiten. Het is vaak een gezellige drukte. Regelmatig worden er ook activiteiten georganiseerd. Een modeshow, expositie of onlangs een Indische middag. In de afgelopen jaren is dan ook het aantal bezoekers van de Plaza gestegen en hebben we steeds meer zitplekken gecreëerd.

Vrijwilligers maken het verschil

Maar, meer zitplekken betekent ook meer werk. Uit onderzoek is gebleken dat bezoekers tevreden zijn over de Plaza. Uiteraard zetten onze medewerkers in de keuken zich in om het onze gasten naar de zin te maken, maar de meeste aandacht voor de gast komt van onze vrijwilligers. Binnen Zonnehuisgroep IJssel-Vecht zijn ruim 500 gemotiveerde vrijwilligers met een warm hart actief voor de ouder wordende mens. Vrijwilligers zijn voor ons onmisbaar om het persoonlijke welzijn van de bewoners te helpen verbeteren en het verblijf voor hen zo aangenaam mogelijk te maken. Zij zorgen ervoor dat de samenleving in huis gehaald wordt en dat bewoners daarvan deel kunnen blijven uitmaken.

In het café van de Plaza werkt een groep van circa 50 vrijwilligers, verspreidt over verschillende dagdelen en dagen per week. Dankzij de inzet van onze vrijwilligers is het mogelijk het café van de Plaza van ’s morgen 7.00 uur tot ’s avonds 21.00 uur open te stellen voor onze gasten. De vrijwilligers nemen bestellingen op, zetten de bestelling klaar, bedienen en rekenen af. Zij werken nauw samen met onze keukenmedewerkers. Maar wat het succes maakt is voornamelijk het herkennen van de gast. De gesprekjes die ze voeren en de aandacht die zij hiermee geven aan de bezoeker van de Plaza. Deze aandacht kan voor onze bewoners een welkome gespreksaanvulling zijn. Vrijwilligers zijn voor ons van onschatbare waarde. Vandaar dan ook: zonder vrijwilligers, geen Plaza!

Word vrijwilliger!

Het blijft voor ons een uitdaging om enthousiaste vrijwilligers binnen het team van het café op de Plaza te hebben. Wellicht is het iets voor u, of weet u iemand die hier goed zou passen? Misschien kent u iemand met wie u het leuk lijkt om samen het café te bedienen? Dan komen wij graag met u in contact! In overleg met Ingrid Dijkslag, coördinator horeca, bespreken wij graag uw mogelijkheden voor vrijwilligerswerk op de Plaza. U kunt contact opnemen met Ingrid Dijkslag via telefoonnummer 038 - 457 4574.

Edwin Bevers, teammanager Hoteldiensten en Services

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog

Reageer op deze blog


Verplicht maar verborgen
ActizHKZ keurmerkZonnehuisgroep IJssel-Vecht © 2019Website doorMotivo