Koos wil graag weten:‘Mag ik, terwijl ik op de wachtlijst sta, nog weigeren?’ErikLees het antwoord van Erik, onze zorgconsulent
Het Zonnehuis

Welkom bij het Zonnehuis!

In de jonge, moderne wijk Stadshagen staat zorg- en servicecentrum het Zonnehuis, onderdeel van Zonnehuisgroep IJssel-Vecht. Een kleurrijk en veelvormig gebouw met een ruime, gratis parkeergelegenheid. In het gebouw zijn verschillende faciliteiten aanwezig waarvan cliënten, maar ook bezoekers gebruik kunnen maken. In de Plaza of het Grand Café van het Zonnehuis kunnen cliënten met of zonder hun bezoek verblijven en is er de mogelijkheid om tegen een bescheiden tarief te genieten van een goede maaltijd. Het Zonnehuis beschikt ook over een supermarkt, een kapsalon en schoonheidssalon. Op 500 meter van het Zonnehuis ligt winkelcentrum Stadshagen.

In het Zonnehuis (tevens verpleeghuis) is de keuze gemaakt voor kleinschalig groepswonen of tijdelijk verblijf. Er zijn verschillende buurten met daarbinnen herkenbare straten met elk hun eigen naam. Per straat wordt een eigen huishouding gevoerd en een huiskamer gedeeld. Op de woongroepen worden boodschappen gedaan en wordt zelf gekookt. Verder heeft elke buurt een multifunctionele ruimte. In deze ruime wordt vergaderd door het zorgteam, maar kan ook een verjaardag gevierd kan worden.

De buurten

De volgende buurten zijn in het Zonnehuis te vinden:

Het Servicepunt

In de hal bij de hoofdingang bevindt zich het Servicepunt. Hier kunt u terecht met al uw vragen of opmerkingen. De medewerkers van het Servicepunt verwijzen u door naar de juiste persoon. Het Servicepunt is geopend van maandag tot en met vrijdag van 07:30 tot 21:00 uur en in de weekenden en tijdens feestdagen van 09:00 tot 21:00 uur. Het telefoonnummer is 038 - 457 4574. De medewerkers staan u graag te woord!

Bekijk het hele aanbod van het Zonnehuis.

Neem de rondleiding

en proef onze sfeer

Neem direct contact op

Wonen

In het Zonnehuis is de keuze gemaakt voor kleinschalig wonen of tijdelijk verblijf. Er zijn verschillende buurten (afdelingen) met daarbinnen herkenbare straten. Per straat wordt een eigen huishouding gevoerd en een huiskamer gedeeld. Op iedere straat verblijven acht cliënten. Zij hebben allemaal de beschikking over een eigen kamer, waar ook ruimte is voor enkele persoonlijke spullen. Omdat wij het belangrijk vinden dat het voor de cliënt voelt als thuis, bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van aanvullende diensten, zoals het verzorgen van de was en bijvoorbeeld een tv- of telefoonaansluiting op de eigen kamer. Bij iedere buurt is een multifunctionele ruimte waar bijvoorbeeld een verjaardag kan worden gevierd of een activiteit kan worden gedaan. 

De cliënten leven zo normaal mogelijk met elkaar en kunnen zelf (met ondersteuning) hun dagelijks leven inrichten. Er worden zelf boodschappen gehaald in de winkel van het Zonnehuis en op een aantal straten wordt er gekookt. De medewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers zijn onderdeel van het huishouden en sluiten in de ondersteuning en zorg die zij verlenen, zoveel mogelijk aan bij de leefstijl en voorkeuren van de cliënten.

 

Zorg

De zorg binnen het Zonnehuis sluit zoveel mogelijk aan bij de beleving, wensen en behoeften van de mensen die bij ons wonen. Cliënten mogen zichzelf zijn, ook in deze fase van hun leven. Daarbij proberen wij zelfredzaamheid en zelfstandigheid zoveel mogelijk te stimuleren en nemen wij zorg over daar waar dat noodzakelijk is en waar de zorgindicatie, het zorgzwaartepakket (ZZP), ruimte voor geeft. Ook de familie of mantelzorgers dragen verantwoordelijkheid bij de zorgverlening. Bijvoorbeeld om de cliënt te begeleiden naar specialisten in het ziekenhuis.

Zorg op maat

Verpleeghuis het Zonnehuis is opgedeeld in een aantal buurten, met daarbinnen herkenbare straten met elk hun eigen naam. 

Dorpenbuurt, Weteringbuurt en Havenbuurt

Op deze buurten wonen vooral cliënten met dementie. Dit zijn ‘gesloten buurten’. Dat wil zeggen dat een cliënt, op basis van afspraken, de buurt niet alleen kan of mag verlaten. Binnen de Dorpenbuurt zijn twee straten gericht op observatie en diagnostiek, soms in combinatie met revalidatie. De cliënt verblijft hier tijdelijk en gaat na de observatieperiode terug naar huis, naar een verzorgingshuis, een verpleeghuis elders of blijft in het Zonnehuis. Blijft de cliënt in het Zonnehuis, dan wordt de cliënt overgeplaatst naar een andere straat.

Stedenbuurt

Op de Stedenbuurt wonen cliënten die naast hun lichamelijke zorg ook gedragsmatige ondersteuning nodig hebben. De Stedenbuurt bestaat uit vijf straten. Eén straat is gericht op cliënten die een bijzondere zorgvraag hebben, bijvoorbeeld terminale zorg. Deze vorm van zorg is speciaal bestemd voor ernstig zieken die zich in de laatste levensfase bevinden.

Stromenbuurt

De Stromenbuurt is een buurt voor geriatrische revalidatie en somatische zorg. De Stromenbuurt bestaat uit zes straten en heeft de beschikking over twee terrassen. In twee straten revalideren voornamelijk cliënten voor algemene geriatrische revalidatie, in twee straten voor specifieke geriatrische revalidatie na een beroerte en in twee straten verblijven mensen die somatische zorg/herstelzorg nodig hebben.

Na revalidatie gaat de cliënt weer naar huis, naar een verzorgingshuis of elders wonen. Eventueel met ondersteuning van nabehandeling, dagbesteding, thuiszorg of mantelzorg. Als blijkt dat de cliënt na de revalidatieperiode aangewezen blijft op verpleeghuiszorg, kan de cliënt in overleg met de specialist ouderengeneeskunde en de consulent overgeplaatst worden naar een andere buurt binnen het Zonnehuis of een andere zorginstelling. Hiervoor is wel een verblijfsindicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nodig.

Dagbesteding

Dagbesteding Stadshagen is onderdeel van Zonnehuisgroep IJssel-Vecht en is bedoeld voor mensen die behoefte hebben aan ondersteuning op het gebied van zorg, begeleiding, behandeling, dagstructuur en activiteiten. De dagbesteding helpt cliënten om zo lang mogelijk zelfstandig te functioneren in de eigen omgeving. Het voorkomen van een opname in een verpleeghuis, psychiatrisch ziekenhuis of het uitstellen ervan, is een belangrijk doel. De dagbesteding kan op afstand een bijdrage leveren om de dagelijkse, vaak zware taak van familieleden en mantelzorgers te verlichten.

Thuiszorg

Thuiszorg biedt deskundige zorg- en dienstverlening ter ondersteuning van het dagelijks leven. Op deze manier is het mogelijk om langer thuis te blijven wonen, in de eigen vertrouwde omgeving!

Welzijn

Activiteiten

Het activiteitenaanbod in het Zonnehuis is zeer uitgebreid en er is voor ieder wat wils! Globaal kunnen de activiteiten als volgt worden onderscheiden:

Centrale activiteiten

Dit zijn grote evenementen, die voor alle cliënten toegankelijk zijn. Er wordt ingespeeld op de actualiteit. Voorbeelden zijn het wereldkampioenschap voetbal, Prinsjesdag, de kermis, etc. Ook optredens van een muziekgezelschap of een operettekoor behoren hiertoe. De centrale activiteiten vinden ook plaats in het weekend.

Verenigingen

In de verenigingen vinden specifieke activiteiten plaats waarvan cliënten uit het Zonnehuis lid kunnen worden. Het Zonnehuis biedt circa tien verschillende verenigingen aan. Deze vinden verdeeld plaats over de week, van maandag tot en met vrijdag met inbegrip van de avonden. Vaste activiteiten van 10.30 tot 11.30 uur zijn:

 • Maandag: zangvereniging en mannenvereniging
 • Dinsdag: volks-rolstoeldansen en inloop SooS
 • Woensdag: hobbyvereniging ( schilderen, handwerken ) en geheugen fitness
 • Donderdag: bingo en muziek beleven
 • Vrijdag: zingen naar de zondag

Straat- en buurtactiviteiten

Dit zijn groepsactiviteiten, die per straat of buurt vanuit vraag van de cliënten worden georganiseerd door medewerkers van de betreffende straat of buurt.

Activiteiten op maat

Dit zijn individuele activiteiten, die voortkomen uit een specifieke hulpvraag van een cliënt. U kunt hierbij denken aan iemand die slecht kan zien en toch naar buiten wil om te wandelen of te fietsen op de duofiets.

De Plaza

Als u het Zonnehuis binnenloopt, kunt u niet om de Plaza heen. Wilt u een hapje eten of een kopje koffie drinken? Of wilt u naar de kapper of de schoonheidsspecialist? U kunt hiervoor allemaal terecht op de Plaza! Er zijn op diverse plekken zitjes gecreëerd die elk een ander sfeerbeeld oproepen. U kunt rustig een boek of tijdschrift lezen aan de leestafel, genieten van de loungehoek bij de haard of kiezen voor een van de zitjes nabij het restaurant, in de Muinckzaal of bij mooi weer op het terras. 

Op de Plaza vindt u onder andere: 

 • Het Servicepunt
 • De winkel
 • Het restaurant
 • Het Grand Café
 • De Muinckzaal/theaterzaal
 • Een grote leestafel en
 • De kapsalon met schoonheidsspecialist.

Om u al enigszins wegwijs te maken, geven we hier een beschrijving van de belangrijkste faciliteiten die de Plaza te bieden heeft.

Het Grand Café

In ons Grand Café bent u de hele dag van harte welkom. Zo kunt u hier in de vroege ochtend al terecht voor een gratis kopje koffie of thee en een broodje. Ook kunt u hier rustig uw krant lezen of naar één van de ontbijtprogramma’s kijken op de televisie. In het café kan men ook een warme of koude lunch nuttigen en gezellig genieten van een drankje. Het menu van het Grand Café vindt u op onze menukaart. Daarnaast is het mogelijk om een jubileum of verjaardag te vieren in het café.

De winkel

In de winkel kunt u, eventueel samen met een medewerker, uw dagelijkse boodschappen doen. Er zijn dagverse boodschappen, kruidenierswaren en huishoudartikelen verkrijgbaar. Een boodschappenservice behoort tot de mogelijkheden. Uiteraard staat de winkel ook open voor bezoekers, medewerkers en wijkbewoners. De winkel is van maandag tot en met vrijdag van 09.30 - 12.30 uur en van 13.00 - 16.00 uur geopend. Op zaterdag is de winkel open van 09.30 - 12.30 uur.

De kapsalon en schoonheidsspecialist

Heerlijk verwend worden door onze schoonheidsspecialist of met een nieuw kapsel weer naar huis? U kunt een bezoekje aan de kapper in de Plaza combineren met een gratis kopje koffie in het café of het restaurant. Hierdoor wordt het echt een uitje!

De kapsalon heeft een prettige uitstraling en inrichting en er is aandacht voor de cliënt. Er worden twee tot maximaal drie klanten tegelijkertijd geknipt. Wachtende klanten kunnen genieten van de bezigheden en faciliteiten op de Plaza. Cliënten van het Zonnehuis worden, indien gewenst, van en naar de eigen buurt begeleid. Deze service is in zijn geheel uitbesteed en wordt verleend door het zogenaamde mobiliteitsteam, bestaande uit studenten van ROC Landstede.

Indien de cliënt ondersteuning behoeft kan de familie een afspraak maken of dit doen in overleg met de EVV-er. Het telefoonnummer van de kapsalon is 038 – 457 4306.

Bibliotheek

Het Zonnehuis heeft de beschikking over een eigen bibliotheek. Een deel van de collectie bestaat uit grootletter boeken. U vindt de bibliotheek achter de winkel in de Plaza, naast de stilteruimte. U kunt hier zeven dagen per week boeken lenen. In de Plaza vindt u op de grote leestafel ook een ruime keuze aan tijdschriften.

Spelotheek

De spelotheek in het Zonnehuis heeft veel spelmaterialen voor ontspanning. Daarnaast is er spelmateriaal voor cliënten met dementie met de bedoeling hiermee herinneringen op te halen en het geheugen te stimuleren. Onze vrijwilligers maken veel gebruik van de spelotheek.

Geestelijke verzorging

Ieder mens is bezig met zingeving. Dat kan direct met een geloof te maken hebben, maar is niet noodzakelijk. Onze geestelijk verzorger staat open voor ieders levensbeschouwing en kan helpen de eigen zingeving te zoeken en te ontdekken. Geestelijke verzorging is er voor iedereen, ongeacht geloofs- of levensovertuiging. Geestelijke zorg is samen op zoek gaan naar betekenis en zin. Wanneer de omstandigheden moeilijk zijn, kunnen vragen naar boven komen waar men anders wellicht minder mee bezig is. De geestelijk verzorger kan helpen door goed te luisteren en belangrijke vragen te stellen. Hierdoor kan men wellicht weer ‘op verhaal komen’. Op de website van de kerkenraadscommissie vindt u meer informatie over de geestelijke verzorging binnen het Zonnehuis.

Revalidatie

Zelfstandig lopen, de trap weer op kunnen om in je eigen bed te slapen, geen hulp meer nodig bij het wassen en aankleden, weer stevig op uw benen staan. Na een ziekenhuisopname zijn dagelijkse handelingen niet altijd vanzelfsprekend. Maar dat kunnen ze wel weer worden met behulp van revalidatie. Is het niet mogelijk om gelijk naar huis te gaan, dan kunt u in het Zonnehuis terecht op de afdeling geriatrische (ouderen) revalidatiezorg.

Alle expertise in huis!

Binnen het Zonnehuis werkt een revalidatieteam, bestaande uit een specialist ouderengeneeskunde, therapeuten en gespecialiseerde zorgmedewerkers. Het team heeft als doel om cliënten zo snel mogelijk met een veilig gevoel naar hun vertrouwde woonomgeving te laten terugkeren. Samen met de cliënt wordt er een behandelplan opgesteld waarin de doelen van de cliënt worden opgenomen. Familie en mantelzorgers van de cliënt worden bij de revalidatie betrokken.

 

Het Zonnehuis

Nijenhuislaan 175
8043 WB ZWOLLE
038 - 457 4574
info@zgijv.nl

Laatste nieuws

Buurthuis Zonnehuis van start

Op 24 januari gaat buurtkamer Zonnehuis van start. Ouderen uit Stadshagen en omgeving zijn iedere...

Het Zonnehuis
Alzheimer Café Zwolle

 In het seizoen 2019/2020 vinden weer maandelijkse bijeenkomsten plaats. 

O.a. Het Zonnehuis, De Esdoorn
Nieuwe impuls Zorg in de wijk Zwolle

We willen allemaal zo lang mogelijk waardig en zelfstandig thuis kunnen wonen. Om dit mogelijk te...

O.a. Het Zonnehuis, De Esdoorn
Meer nieuws

Komende activiteiten

GoldenSports

GoldenSports

Komt u ook iedere donderdag (ook in de vakantieperiodes) gezellig sporten onder professionele...

donderdag 30 januari Van 10:00 - 13:00
Het Zonnehuis, Thuiszorg
GoldenSports

GoldenSports

Komt u ook iedere donderdag (ook in de vakantieperiodes) gezellig sporten onder professionele...

donderdag 6 februari Van 10:00 - 13:00
Het Zonnehuis, Thuiszorg
GoldenSports

GoldenSports

Komt u ook iedere donderdag (ook in de vakantieperiodes) gezellig sporten onder professionele...

donderdag 13 februari Van 10:00 - 13:00
Het Zonnehuis, Thuiszorg
Meer activiteiten
ActizHKZ keurmerkZonnehuisgroep IJssel-Vecht © 2020Website doorMotivo