Home | Vrijwilligers | Onze vrijwilligers | Wandelen met mensen met dementie - Zonnehuis
Terug naar Vrijwilligers

Wandelen met mensen met dementie - Zonnehuis

Locatie: Het Zonnehuis

Deel jouw passie en word wandelvrijwilliger!

Wandelen is jouw passie, je haalt graag een frisse neus, laat de warmte van de zonnestralen op je gezicht vallen en bent graag buiten. Onze bewoners van het Zonnehuis  houden hier ook erg van.

 

Hoe ziet jouw ochtend als wandelvrijwilliger eruit?

Vol frisse energie loop je de afdeling op. Je ziet de verschillende kamers van de bewoners en op de gang zijn kleine gezellige zitjes gemaakt, het is er kleurrijk. Je loopt naar de huiskamer waar een aantal bewoners aan tafel zitten koffie te drinken. De aanwezige medewerker en bewoners groeten je vriendelijk en reageren positief op jouw komst. Je drinkt een kopje koffie/thee met de bewoners en overlegt met een medewerker welke bewoner je mee naar buiten neemt voor een ommetje. De meeste mensen hebben genoeg aan een arm, maar enkelen zitten in een rolstoel die zij zelf bedienen of geduwd moet worden. Je gaat samen op weg door het park vlakbij het Zonnehuis, jullie genieten van de frisse lucht en van alles wat je onderweg tegenkomt. Een andere omgeving doet de mens goed!

Soms regent, sneeuwt en/of waait het en is het geen weer om naar buiten te gaan. Van jouw aanwezigheid worden de bewoners sowieso erg blij en een keer een spelletje spelen, de krant voorlezen of iets bakken in de keuken mag dat in overleg natuurlijk ook!

Vaardigheden

Voor dit werk zijn geen speciale vaardigheden nodig in de vorm van diploma’s of certificaten. Een warm hart, affiniteit met de doelgroep en blij worden van buiten wandelen zijn de belangrijkste eigenschappen die we van je vragen. Daarnaast is het heel erg fijn als je:

  • Voorspelbaar bent. Voor onze bewoners met dementie is structuur erg belangrijk! Dit is vaak een belangrijke houvast voor ze. Voorspelbaarheid in tijdstip en dagen helpt hen enorm. Uiteraard is veel in overleg mogelijk.
  • Geduld hebt. Ouderen met dementie hebben vaak een tragere informatieverwerking en hebben meer tijd nodig om bijvoorbeeld op te staan, te reageren op een vraag of een jas aan te doen.
  • Iemand een arm kunt geven of een rolstoel kunt duwen als je gaat wandelen, het is erg handig als jou dit fysiek lukt.
  • Het niet erg vindt dat ieder bezoek anders kan zijn. Het verschilt van dag tot dag hoe bewoners zich voelen en wie er dan mee wil en kan wandelen.
  • De problematiek rondom dementie begrijpt en je weet hoe je hiermee om kunt gaan of je dit durft te vragen. (er zijn mogelijkheden tot het volgen van een training omgaan met dementie).

Overige informatie

Op de Weteringbuurt wonen mensen met dementie (gesloten afdeling). Het is een kleinschalige woonvorm waar 8-11 bewoners wonen en liefdevolle zorg krijgen. Het zorgteam is gastvrij en wil je graag ontmoeten!

Het beste moment van de dag voor bewoners om te wandelen is zo rond 10.00 uur.  Het zou heel fijn zijn als jij dan ook een gaatje in je agenda hebt, lukt dit niet, laat dan toch een bericht achter. Want in overleg kan (bijna) alles!

Contact en informatie

Neem contact op met coördinator vrijwilligers Ellen Roodvoets. 06-51294110 of vrijwilligerswerk@zgijv.nl .

Welzijnsmedewerker Annette is aanspreekpunt voor de vrijwilligers en werkt je goed in.

Aanmelden als vrijwilliger

Het Zonnehuis

Nijenhuislaan 175
8043 WB ZWOLLE
038 - 457 4574
info@zgijv.nl
ActizHKZ keurmerkZonnehuisgroep IJssel-Vecht © 2019Website doorMotivo